Bu bölümde sizlere köyümüzün ünlü bir dağını hikayeleriyle tanıtmaya çalışacağım.
Kiriş yedin mi sen hiç bilir misin lezzetini tadını
Eskiden buralarda ayı boğmuş kiriş toplayan kadını
Kirişlikçal yüksek uçurumuyla korkunç bir yar
Oyuklarında kartal yuvası eteklerinde mağaralar
Eskiden buralarda ayı boğmuş kiriş toplayan kadını
Kirişlikçal yüksek uçurumuyla korkunç bir yar
Oyuklarında kartal yuvası eteklerinde mağaralar
Eskiden kirişlikçala kiriş toplamaya giderlermiş yüz yıllar önce evin yeni gelini Kiriş toplamaya gitmek istemez sebebi ise içine doğmuş endişeli bir hali var kaynana gitmesini ister ve şöyle bir hikayesi başlar.
Ben kiriş’e gitmez idim kaynanam yolladı
Çıktı bacaya gitti mi diye beni kolladı
Kiriş’i topladım götürün yeğin
Vahşi ayı’ya gücü yetmedi yarime deyin
Çıktı bacaya gitti mi diye beni kolladı
Kiriş’i topladım götürün yeğin
Vahşi ayı’ya gücü yetmedi yarime deyin
Böyle başlayıp devam eden eski bir hikayesi vardır.
Şimdi Kiriş nedir biraz bahsedelim Kiriş köyümüzün Kirişlikçal adiyla Lale,Sümbül,Navruz,Çoban ekmeyi,Mantar türü bitkileriyle ünlü kayalık bir dağında yetişen pırasaya benzer pırasadan biraz küçük yaban dağ bitkisidir lezzeti ise pırasada yoktur ve pırasa gibi kokmaz.
Şimdi Kiriş nedir biraz bahsedelim Kiriş köyümüzün Kirişlikçal adiyla Lale,Sümbül,Navruz,Çoban ekmeyi,Mantar türü bitkileriyle ünlü kayalık bir dağında yetişen pırasaya benzer pırasadan biraz küçük yaban dağ bitkisidir lezzeti ise pırasada yoktur ve pırasa gibi kokmaz.
Burada sizlere köyümüze özgü Kirişle yapılan iki yemek çeşit’i tarifi vermeye çalışacağım.
1.YEMEĞİMİZ.
ÇAMBAŞI KÖYÜNE ÖZGÜ KİRİŞLİKÇALDA YETİŞEN KİRİŞTEN YAPILAN YEMEK
ÇAMBAŞI KÖYÜNE ÖZGÜ KİRİŞLİKÇALDA YETİŞEN KİRİŞTEN YAPILAN YEMEK
Kiriş Çorbası
MALZEMESİ
10 adet Kiriş sapı (beyaz tarafları)
1 bardak doğranmış mantar
1 adet soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
5 bardak su
1 bardak krema
Tuz
TARİF
Kirişleri yıkayıp, kenara alın.
Soğanları yağda pembeleştirin. Doğranmış Kirişleri ilave edin. Suyunu koyun.
10 dakika kaynatın. Blenderdan geçirin. Kremayı ve unu ekleyin.
Tuzunu kontrol edin. 30 dakika pişirin.
MALZEMESİ
10 adet Kiriş sapı (beyaz tarafları)
1 bardak doğranmış mantar
1 adet soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
5 bardak su
1 bardak krema
Tuz
TARİF
Kirişleri yıkayıp, kenara alın.
Soğanları yağda pembeleştirin. Doğranmış Kirişleri ilave edin. Suyunu koyun.
10 dakika kaynatın. Blenderdan geçirin. Kremayı ve unu ekleyin.
Tuzunu kontrol edin. 30 dakika pişirin.
2.YEMEĞİMİZ.
ÇAMBAŞI KÖYÜNE ÖZGÜ KİRİŞLİKÇALDA YETİŞEN KİRİŞTEN YAPILAN YEMEK
ÇAMBAŞI KÖYÜNE ÖZGÜ KİRİŞLİKÇALDA YETİŞEN KİRİŞTEN YAPILAN YEMEK
Nuska Kiriş
MALZEMESİ
1 kg. kiriş
1 bardak pirinç
4 adet kuru soğan
1 bardak zeytinyağı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
2 yemek kaşığı yeşil soğan (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
6 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
3 bardak su
1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
TARİF
Kirişleri bıçakla uzunlamasına kesin. Kaynamış tuzlu suda haşlayın. Uzun şeritler elde edin.
Şeritleri 20 cm. boyunda kesip, dolma için hazırlayın.
Pirinci yıkayıp, tuzlu suda bekletin. Kuş üzümlerini temizleyip, soğuk suda bekletin.
Zeytinyağında ufak zar şeklinde doğranmış soğanları kavurun. Pirinci süzün. Soğanlarla birlikte 10-15 dakika kavurun. Altını kısın. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine 1 bardak su koyun. Kısık ateşte suyunu çektirin. Altını söndürüp, yenibaharını atıp, karıştırın. Dereotunu içine doğrayın.
Şeritlerden bir tanesinin ucuna dolma içinden koyun. Üçgen şeklinde sarın. Dolmaları tencereye dizin. 2 bardak su ile 8 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Dolmaların üzerini kapakla kapatın. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Soğuk servis yapın.
MALZEMESİ
1 kg. kiriş
1 bardak pirinç
4 adet kuru soğan
1 bardak zeytinyağı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
2 yemek kaşığı yeşil soğan (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
6 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
3 bardak su
1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
TARİF
Kirişleri bıçakla uzunlamasına kesin. Kaynamış tuzlu suda haşlayın. Uzun şeritler elde edin.
Şeritleri 20 cm. boyunda kesip, dolma için hazırlayın.
Pirinci yıkayıp, tuzlu suda bekletin. Kuş üzümlerini temizleyip, soğuk suda bekletin.
Zeytinyağında ufak zar şeklinde doğranmış soğanları kavurun. Pirinci süzün. Soğanlarla birlikte 10-15 dakika kavurun. Altını kısın. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine 1 bardak su koyun. Kısık ateşte suyunu çektirin. Altını söndürüp, yenibaharını atıp, karıştırın. Dereotunu içine doğrayın.
Şeritlerden bir tanesinin ucuna dolma içinden koyun. Üçgen şeklinde sarın. Dolmaları tencereye dizin. 2 bardak su ile 8 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Dolmaların üzerini kapakla kapatın. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Soğuk servis yapın.
KİRİŞİN FAYDALARI
KİRİŞİN FAYDALARI.
Kökünden hazırlanan merhem uyuz ve frengi tedavisinde kullanılır. Genç yaprakları pişirildikten sonra boğaz ve karın ağrılarına karşı kullanılır. Kökü çıkarılıp yıkandıktan sonra kaynatılır ve romatizma tedavisi için içilir. Bitkiden hazırlanan sıvı haricen egzama tedavisinde kullanılır. Bilinen diğer adları : Gulilk, güllük, dağ pırasası, kiriş, sarı çiriş, sarı zambak, yabani pırasa
Kökünden hazırlanan merhem uyuz ve frengi tedavisinde kullanılır. Genç yaprakları pişirildikten sonra boğaz ve karın ağrılarına karşı kullanılır. Kökü çıkarılıp yıkandıktan sonra kaynatılır ve romatizma tedavisi için içilir. Bitkiden hazırlanan sıvı haricen egzama tedavisinde kullanılır. Bilinen diğer adları : Gulilk, güllük, dağ pırasası, kiriş, sarı çiriş, sarı zambak, yabani pırasa
Yorumlar
Yorum Gönder