GİRABOLU ÇAMBAŞIDA YETİŞİR

http://youtu.be/KUf4rG_K-dk GİRABOLU KÖYÜMÜZE YETECEK KADAR VANK BÖLGESİNDE DERE YATAKLARINDA BULUNMAKTADIR. KÖYÜMÜZDE GİRABOLU FİDANI VE ÇELİK DİKİLEREK ÇOĞALTIP GEÇİM KAYNAĞI HALİNE GETİRİLEBİLİR. BUNU KAYSERİ İLİMİZ GAYET GÜZEL YAPMAKTADIR BİZDE NEDEN OLMASIN, GİRABOLU ŞİFALI BİR BİTGİDİR TÜRKİYEDE GENELLİKLE İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE SU YATAKLARINDA VE SERİN YERLERDE KENDİLİĞİNDEN OLUŞMAKTADIR.

 GİRABOLU İLE İLGİLİ TÜM BİLGİLERİ AŞAĞIDA BAŞLIKLAR ALTINDA VERİYORUM,

GİRABOLU NEDİR ?

[caption id="attachment_2010" align="alignleft" width="150"] GİRABOLU DALDAN TOPLANMIŞ HALİ[/caption] Girabolu yöresel bir isim olduğundan halk arasında girabolu, gilaburu, girabulu ve benzer şekilde geçmektedir. Fakat en yaygın kullanılanları gilaburu ve girabolu’dur. Giraburu denildiği zaman akla ilk gelen böbrek hastalıklarına iyi geldiğidir. Gerçekten de öyledir. Gilaburu suyu içenlerin faydasını gördüğünü çevremden duyuyorum Aynı zamanda ABD ilaç departmanı olan United States Pharmacopoeia tarafından birkaç yıl önce onaylanan bu madde sıvı özüt, bileşik tentür ve bileşik iksir formlarında üretilmekte her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu efektif olmak üzere her tür kramp, spazm, nöber ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı çarpıntı ve romatizmaya karşı başarıyla kullanılmaktadır. Ve Kayserili olduğum için yöremizde yaygın bir içecektir. Sıcak yaz günlerinde meyve suyu tarzında soğuk bir şekilde servis edilir. Meyve şeklinde ya da suyu sıkılarak tüketilir. Gilaburu nemli yüksek yerlerde yetişebilmesi nedeniyle Kayseri ve civarında görülür. Mart-Nisan aylarında çiçek açmasıyla Eylül-Ekim gibi meyvesini vermeye başlar su içinde salamura yapılarak 1 yıl saklanabilir. Fakat içecek olarak saklamak isterseniz kısa bir sürede tüketmeniz gerekir. İlk başta Tadı acımsı olan gilaburu salamura yapıldıktan sonra tatlanmaya başlar. İçecek olarak kullanıldığında tadının güzel olması için şeker kullanmanız gilaburu suyunu tatlandıracaktır. Fakat doktorlar şekersiz kullanımın daha iyi olacağını söylüyor. Tadı ne kadar acımsı da olsa içerisindeki antioksidanlarla çok faydalı bir meyvedir.

GİRABOLU İÇERİĞİ

[caption id="attachment_2011" align="alignleft" width="150"] GİRABOLU HAZIRLANMIŞ HALİ[/caption] EŞ ANLAMLILARI: European Cranbery, Cramp Bark, Snowball Tree,High Cranbery. Vibirnum Opulus ilaç yapımında kullanılan bir maddedir. ABD ilaç departmanı olan United States Pharmacopoeia tarafından birkaç yıl önce onaylanan bu madde sıvı özüt, bileşik tentür ve bileşik iksir formlarında üretilmekte her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu efektif olmak üzere her tür kramp, spazm, nöber ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı çarpıntı ve romatizmaya karşı başarıyla kullanılmaktadır. 21. yüzyıl ile birlikte yeniden keşfedilen alternatif tıp ile Gilaburu meyvesin de (vibirnum opulus) yeniden keşfedilmeye başlanmıştır. Bu tespit ülkemiz için olduğu kadar dünya içinde haklı ve yerinde bir tespittir.

GİRABOLU AĞACI GIRABOLU NERDE YETISIR ?

[caption id="attachment_2012" align="alignleft" width="108"] GİRABOLU AĞACI[/caption] Gilaburu meyvesi nemli ve yüksek yerleri seven bir bitkidir. Bu yüzden Ülkemizde yetişmesi için en uygun yer İç Anadolu Bölgesidir. Çalı şeklinde yetişen bir ağaç türüdür. Genellikle duvar diplerinde, su kenarlarında görülür. Kırmızı salkım şeklinde meyvelere sahiptir.

GIRABOLU FİDANI GİRABOLU MEYVESİNİN ÇELİKLE ÇOĞALTILMASI ARAŞTIRMASI

[caption id="attachment_2020" align="alignleft" width="85"] GIRABOLU FİDANI[/caption] Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya/Türkiye Selçuk Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Konya/Türkiye ÖZET Bu araştırma Gilaburu meyvesinin yeşil uç çelikleriyle köklenme olanaklarını araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada iki farklı nem seviyesi (% 85-90 ve % 95-100), beş farklı IBA (Indol Butirik Asit) dozu (kontrol, 500 ppm, 1500 ppm, 2500 ppm ve 3500 ppm)’nun perlit ortamında köklenme üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, uygulamaların tümünde % 100 oranında köklenme elde edilmiştir. Hormon uygulamaları yapılmış çeliklerde önemli bir kök sayısı artışı olmuştur. % 95-100 nem seviyesinde 3500 ppm hormon dozunda ortalama 135.2 adet/çelik ile en yüksek kök sayısı elde edilmiştir. Hormon uygulamalarındaki ortalama kök sayısında en düşük sonuç ise % 95-100 nem seviyesinde 500 ppm hormon dozunda 64.9 adet/çelik olarak elde edilmiştir. Kontrol gruplarında ise % 85-90 nem seviyesinde ortalama 62.6 adet/çelik ve %95-100 nem seviyesinde ortalama kök sayısı 52.8 adet/çelik olarak bulunmuştur. 3500 ve 2500 ppm hormon dozu uygulamaları arasında istatistiki olarak önemli bir fark bulunmamakla birlikte, köklenmedeki bu kök sayısı artışı 3500 pm’ lik uygulamalarda kontrol gruplarına göre iki katı oranında olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Gilaburu, Gilaboru araştırmaları, Gilaburu Meyvesi,Gilaburu Nedir?,Gilaburu nerede yetişir?,Gilaboru Siparişi,Gilaboru İstiyorum, Gilaboru Forum, Gilaboru Nerede Bulunur?, Gilaboru Meyvesi Selçuk Üniverstesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (43): (2007)46-52

GİRABOLU SALAMURASI GİRABOLU OLUŞUMU

[caption id="attachment_2013" align="alignleft" width="108"] GİRABOLU SALAMURASI[/caption] Girabolu çalı şeklinde yetişen bir ağaç türüdür. Kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir. Meyveleri sonbaharda toplanır. İlk topladığınızda acı bir tada sahip olur. Su içinde salamura yapılır. 1-1.5 aydan bu acı tadını kaybeder. Salamura halinde (5-15 derecede) 1 yıl tazeliğini koruyabilir. Sulak ve nemli bölgeleri seven bir bitkidir. Yüksek miktarda C vitamini içerir, antioksidandır. Mart-Nisan aylarında beyaz renkli çiçek açar. Nisan ayının sonuna doğru bu çiçekler yerini yeşil yuvarlak meyvelere bırakır. Haziran ayına doğru bu meyveler kızarmaya başlar. Önce sert bir halde bulunan girabolu meyvesi Eylül-Ekim gibi yumuşak ve sulu bir meyve olmaya başlar. Çapı yaklaşık 0,8-1 cm olup bir çekirdek, çekirdeği kaplayan sulu kısım ve yaklaşık 1mm ‘lik ince bir çeperden oluşur.

GİRABOLU MÜCİZESİ

[caption id="attachment_2014" align="alignleft" width="114"] GİRABOLU MÜCİZESİ[/caption] Mucizevi bir bitki Girabolu.. İç Anadolu’da yetişen Gilaburu meyvesi her eve lazım. Mucize bitki kanserden kalbe, şekerden romatizmaya kadar her derde deva. Gilaburu meyvesi, sağlık için mucizeler yaratıyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Aksoy, üzüm meyvesini andıran kırmızı renkteki gilaburunun kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen sıvının her derde deva olduğunu söyledi. Gilaburu, astım, romatizma, epilepsi nöbetleri, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kabakulak, doğum sonrası sancılar, kramplar, uyku bozuklukları , sinir hastalıkları tedavisine yardımcı oluyor. Gilaboru’nun mucizeleri bununla da bitmiyor. Mucize meyve, safra ve karaciğer rahatsızlığı ile şekere de iyi geliyor. Harward Medicine School’da yapılan araştırmalar, meyvenin kanser tümörlerini de gerilettiğini ortaya koydu. Anahtar Kelimeler: Girabolu, Girabolu Nedir ?,Girabolu Bitkisi,Gilaboru Suyu,Gilaboru Mucizesi,Gİlaboru hazırlanışı,Gilaboru Hakkında.

GİRABOLU ŞİFALI İÇECEK GİRABOLU HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR ?

[caption id="attachment_2015" align="alignleft" width="150"] GİRABOLU ŞİFALI İÇECEK[/caption] Girabolu Girabolu meyvesinin her derde deva olduğunu söylemiştik. Şimdi ise ”Her derde deva” kısmını biraz daha açacağız. Girabolu meyvesi sahip olduğu içerikle, çağımızın sahip olduğu hastalıkların tedavisin de çok büyük öneme sahip. Gelin bu hastalıkları gözden geçirerek girabolu’nun bu hastalıklara etkisini gözden geçirelim. Kalp Ve Damar Rahatsızlıkları Organlarımızın çalışmaları için gerekli olan maddeleri taşıyan kanı pompalamakla görevli olan kalp, bu görevini yapmak için dakikada ortalama 70 kere kasılır ve her defasında ortalama 70 ml kanı organlarımıza gönderir. Ortalama bir insan ömrü boyunca, kalbimiz yaklaşık 2.5 milyar kez kasılmakta ve bu süre boyunca 180 milyon litre kanı vücudumuza pompalamaktadır. Organların canlılığını koruyabilmeleri ve görevlerini yapabilmeleri için besin maddelerine ve oksijene gereksinimleri vardır. Bunlar organlarımıza kan ile ulaştırılır. Kan ise organlara atardamarlar (arter) yolu ile taşınır. Kanın atardamarlara pompalanması işini kalbimiz yapar. Her organ gibi kalbin de beslenmesi gereklidir. Kalbin kendisini besleyen damarlara “koroner damar” (koroner arter) denmektedir. Koroner damarlarda olabilecek hastalıklar doğrudan kalbin çalışmasını ve verimini etkileyeceğinden dolayı hayati öneme sahiptir. Koroner damarların en çok görülen ve en önemli hastalığı koroner aterosklerozdur (damar sertliği). Bu hastalıkta, koroner damarlarda yer yer, başta kolestrol olmak üzere bir takım maddeler birikmekte ve buralarda darlıklar ve tıkanıklıklar oluşmaktadır. Oluşan tabloya, koroner arter hastalığı veya koroner kalp hastalığı denir. Bunun sonucu olarak kalbin beslenmesi bozulmakta, kalbin ritmik çalışmasında ve kasılmasında hastalığın ciddiyetiyle orantılı olarak bozukluklar oluşmaktadır. Koroner arter hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de erişkinlerde başta gelen ölüm ve iş gücü kaybı nedenidir. Peki Girabolu’nun Kalp Damar Hastalıkları Üzerinde Etkileri Nelerdir ? Girebolu yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı, kalp güçlendirici etkiye sahiptir. Kas gerilimini azaltır ve spazmları engeller.Hipertansiyonda Cardiovascular sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı engeller.Harici kullanımda kramp ve kas gerilmesini rahatlatır Bazı migren vakalarında da yardımcı olabilir. İDRAR YOLU HASTALIKLARI İdrar yolu enfeksiyonu hastalığı oldukça sık görülen, yaygın bir hastalıktır. Hastalık, idrar torbasının iltihaplanması yada diğer idrar sistemi organlarının örneğin böbreklerin ileri seviyede iltihaplanması şeklinde görülebilir. Peki Girabolu’nun İdrar Yolları Hastalıklarına Etkileri Nelerdir ? İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler.İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir. BÖBREK / BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIKLARI Böbrek taşları idrar yollarının en sık rastlanan ve en ağrılı hastalığıdır. Hastalık idrar yollarında bazı maddelerin birikip çökelmesi ve büyümesi ile gelişmektedir. Bu maddeler önce kristaller oluşturur ve bu çekirdek yapının üzerine minerallerin çökmesi ile taş meydana gelir İnsanları yaklaşık % 10′u ömürleri boyunca en az bir kez böbrek taşı düşürmektedir. Hastalık erkeklerde daha sık görülür. Son 30 yıldır her iki cinste de anlaşılamayan sebeplerden ötürü taş rahatsızlığı daha sık görülmektedir.Poliklinik ve acil servise yapılan müracaatların önemli bir kısmında sebep idrar yolu taşlarıdır Peki Girabolu Meyvesinin Böbrek Taşı Hastalıklarına Etkileri Nelerdir ? Girabolu meyvesi bu kadar faydalı mıdır? Böbrek taşlarının bütün cinsleri; aslıları itibariyle suda çözünmeyen kalsiyum tuzu olup bu tuz oluşumunu yerinde eritecek bir ilaç bulunmadığından dolayı lazer, ses dalgası vs. gibi yollarla böbrek taşı fiziksel olarak parçalanıp yerinden oynatılarak düşürülmeye çalışılmaktadır. (Diğer bir yöntem açık operasyondur.) Ve bu yöntemler hastaya aşırı ağrı sancı vermenin yanında kalıcı yan tesirleri olan yöntemlerdir.Girebolu ise böbrek taşını, diğer usullerde (lazer vs.) olduğu gibi; fiziksel parçalanma yöntemi ile değil kimyasal çözünme ile yok ettiğinden dolayı ne taş çözünürken ne de idrar ile birlikte atılırken hasta ağrı sancı hissetmez.Taşın oluşum süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır. 1 kür (15 Lt.) Girebolu 1 hafta içerisinde 6 – 8 mm böbrek taşını eritebilmektedir.Taş 8 mm’ den büyük ise her 8 mm için bir kür düşünülmelidir. Girebolu ayrıca böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir. NOT: Sertliğinden dolayı lazerin de kıramadığı kristalize cins böbrek taşını Girebolu da eritemeyebilir. Bu cins taş ile karşılaşma riskiniz % 1- 2 civarındadır. Anahtar kelimeler: girabolu, girebolu.

GİRABOLU SUNUM ŞEKLİ GİRABOLU MEYVESİNİ NASIL KULANABİLİRİM ?

[caption id="attachment_2016" align="alignleft" width="150"] GİRABOLU SUNUM ŞEKLİ[/caption]

Girabolu Suyu Hazırlanışı Ve Kullanım Şekli:

*Gilaburu meyvesini topladıktan sonra salamura halinde bekletilir. Bu sayede Acı tadını kaybeder. *Bekleyen girabolu meyvesi su içerisinde (suyun sıcaklığı 0-15 aralığında olmalı) serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi kaydı ile 10-12 ay tazeliğini koruyabilir. *Su içerisinden alınan girabolu bir süzgeç yada kevgir üzerinde ezilir veya katı meyve sıkacağı ile suyu alınır. * Girabolu meyvesinin çıkan suyuna damak zevkine göre kendisi kadar içme suyu ilave edilir.Tadı hafif ekşi olan Gilaboru nun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye edilmesine rağmen mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla şeker veya tatlandırıcı ile tatlandırılabilir. *Gilaburu sıvı halinde değil de meyveleri yenerek de tüketilebilir. Gilaburu kullanımı zamana yayılmamalı olabildiğince yoğun kullanılmalıdır. *Hazırlanan gilaburu suyunun, yarısı gece yatmadan önce yarısının da sabah aç karna içilmesi tavsiye edilir. *Hastanın 24 saat içerisinde tüketebileceği Gilaboru suyu tek seferde hazırlanmalıdır. Diğer deyişle hazırlanan sıvı mutlaka 24 saat içinde tüketilmelidir. Gilaboru meyvesinden şifa olarak faydalanabilmek için girabolu meyvesini, taze olarak sıkıp içmek en doğru yöntemdir. *Böbrek taşı ve prostat tedavisi için Günde 700 gr Gilaboru meyvesi kullanmanız tavsiye edilir. *Aspirine alerjisi olanlarda alerjik tepkilere yol açabilir, Bunun dışında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. NOT:Gilaburu suyundan sabah ve akşam iki su bardağı olmak üzere, yemekten yarım saat önce veya yemekten 1.5 – 2 saat sonra tüketmeniz tavsiye edilir.

GİRABOLU SUYU

[caption id="attachment_2017" align="alignleft" width="150"] HAZIRLANMIŞ GİRABOLU SUYU[/caption] Giraboru Suyu Hakkında Latince adı viburnum opulus olan ve üzüm meyvesine benzeyen giraboru Kayseri ve çevresinde yetişmektedir. *Gilaboru meyvesi ‘nin gövde, kabuk ve meyvelerinin farmakolojide kullanım alanı bulunmaktadır. Böbrek kum ve taşlarını eritici etkinliktedir. Diğer yöntemlerin aksine fiziksel parçalama ile değil kimyasal çözünmeyle böbrek taşını erittiği için kişinin ağrı duymayacağı bilinmektedir. *Girabolu suyunda vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı antioksidanlar yer alır. *Bağışıklık sistemini güçlendirir. *Pastörize edilmeden üretilen gilaburu suyunda 21 tane probiyotik bulunduğu tespit edilmiştir. *Gilaburu suyunda vücuttaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyen laktobasiller vardır. *Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. *Gilaburu suyunda bulunan asitler antikanserojen niteliktedir. *Mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu özellikleri olduğu belirtilmektedir. *Giraboru kullanımı idrar yolu hastalıklarında tedaviye yardımcıdır. *Yüksek oranda C vitamini içerir. *Girabolu ağaç kabuğunun kramplar ve kas gerginlikleri için rahatlatıcı etkileri bulunduğu belirtilmektedir. *Girabolu nun kabuk ve gövdesinden elde edilen sıvı astım, doğum sonrası spazm, uyku sorunları, romatizma gibi sorunlarda kullanılmaktadır. *Egzama gibi cilt sorunlarında dışardan kullanılır. [gallery link="file" order="DESC" columns="5" orderby="title"]


Yorumlar

  1. Kayseri'nin Gürpınar köyündeki bahçemizde bu meyveden var. İsteyene gönderebiliriz. 0533 642 6761
    www.gilaburusepeti.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder